Neurodesenvolupament «x» moviment: Memòria a Llarg Termini -MLP-

Memòria a llarg termini

La Memòria a llarg termini (MLP) és un magatzem al que es fa referència quan parlem de memòria en general. És on es guarden els records vius, el nostre coneixement sobre el món, imatges, conceptes, estratègies d’actuació, etc.

Disposa d’una capacitat desconeguda i conté informació de diferent naturalesa. Es considera la «base de dades» en la qual s’insereix la informació a través de la «memòria operativa», per a fer-la servir posteriorment.

Classificació per tipus d’informació de la MLP

El model de Squire en 1992 estableix:

 •  Memòria declarativa: conserva informació sobre fets
 •  Memòria no declarativa o procedimental: conserva informació basada en procediments i estratègies que permeten interactuar amb el medi ambient. Funciona de manera inconscient o automàtica, és difícil verbalizarla.

Classificació de la memòria

 • Memòria: Memòria declarativa. Memòria explicita:
  • Memòria semàntica: dates, noms, números, …
  • Memòria episódica: Com va passar alguna cosa
 • Memòria procedimental o no-declarativa. Memòria no-explicitada
  • Memòria Procesal: Coordinació de moviments del cos, llegeix paraules escrites de dreta a esquerra, muntar en bicicleta
  • Memòria Primada: Es llegeix una llista de paraules, per exemple: matrícula, acueducte, president. Al dia següent els lectors no les recorden, però si es mostren només les primeres lletres d’una paraula probablement recordaran la paraula completa: acue …? -> acueducte !, pres …? -> president !, etc.
  • Memòria de condicionament emocional: Al sonar la campana del col.legi, els escolars deixen d’escoltar al mestre i surten al pati.
  • Memòria muscular esquelètica: aprendre la forma correcta de colpejar el cap amb la pilota al futbol
  • Memòria aprenentatge no associatiu

Memòria procedimental o no-declarativa. Memòria implícita

La «memòria no declarativa» pot considerar-se un sistema d’execució o praxia, implicat en l’aprenentatge de diferents tipus d’habilitats (que es coneix també com a memòria procedimental) que no estan representades com informació explícita sobre el món.

Aquest tipus de memòria s’activa de manera automàtica, com una seqüència de pautes d’actuació (procediment), davant les demandes d’una tasca. Consisteix en una sèrie de repertoris motors (escriure) o estratègies cognitives (fer un càlcul) que fem de manera inconscient.

L’aprenentatge d’aquestes habilitats s’adquireix de forma gradual, principalment a través de l’execució i la retroalimentació que s’obté; també poden influir les instruccions (sistema declarativo) o la imitació (mimetisme).

El grau d’adquisició d’aquestes habilitats depèn de la quantitat de temps emprat en practicar-les, així com del tipus de formació que es fa. Com preveu la «llei de la pràctica», en els primers assajos la velocitat d’execució fa un ràpid increment exponencial, que es va enlentint a mesura que augmenta el nombre d’assaigs.

L’adquisició d’una habilitat comporta que es faci òptimament sense exigir massa recursos d’atenció, que es poden utilitzar en una altra tasca al mateix temps, de manera que aquesta habilitat es fa de forma automàtica.

La unitat que organitza la informació acumulada a la «memòria procedimental» és la norma de producció que s’estableix en termes de condició-acció i es considera que la condició és una externalització o representació d’aquesta en la memòria operativa; l’acció es considera una modificació de la informació en la memòria operativa o en l’ambient.

Les característiques d’aquesta memòria són importants a l’intentar desenvolupar una sèrie de regles per obtenir una bona execució en una tasca.

Aquesta memòria s’explora a través de la pràctica que és l’habilitat per engegar programes motors ja apresos de manera voluntària: un moviment o gest específic, fer servir objectes que requereixen una seqüència de gestos, etc.

Memòria declarativa (explicita)

La «memòria declarativa» és important per entendre de quina manera la informació està representada i com es recupera:

 • La memòria episódica conté informació referida al coneixement sobre el món i sobre les experiències viscudes per cada persona. Un exemple és el dia d’any nou, que recordem i per a tots és diferent.
 • La memòria semàntica conté informació, pel que fa als conceptes de situacions viscudes. Per exemple, el color vermell és una cosa que hem après des de petits i que per a tots és igual.

La «memòria semàntica» aporta un magatzem de coneixements sobre els significats de les paraules i de les relacions entre aquests significats, i constitueix una espècie de diccionari mental, mentre que la «memòria episódica» representa esdeveniments que reflecteixen detalls de la situació viscuda i no només el significat.

L’organització dels continguts en la «memòria episòdica» està condicionada a paràmetres espaial-temporals; així, els esdeveniments que recordem representen moments i llocs on van passar. No obstant això, la informació representada a la «memòria semàntica» segueix una pauta conceptual, de manera que les relacions entre els conceptes s’organitzen en funció del seu significat.

Una altra característica que diferencia els dos tipus de representació es refereix a que els esdeveniments emmagatzemats a la «memòria episòdica» són aquells que s’han codificat de forma explícita, mentre que la «memòria semàntica» té la capacitat d’inferir i és capaç de gestionar i generar nova informació que mai s’ha après de forma explícita, però que es troba implicita en els seus continguts (entendre el significat d’una frase nova o d’un nou concepte fent servir paraules conegudes).

També existeix la «memòria fotogràfica», que és la capacitat d’un individu de recordar fets després de molts anys amb una precisió increïble. Aquest tipus de memòria sol ser molt comú en persones amb síndrome d’Asperger.

Els records

Els records són imatges del passat que s’han arxivat a la memòria. Ens serveixen per portar al present alguna cosa o a algú. Es defineix també com una reproducció d’alguna cosa anteriorment apresa o viscuda, per la qual cosa estan vinculats directament amb l’experiència.

Les connexions neuronals del còrtex són estimulades per la informació i es reforcen i es vinculen al context emocional en què s’han format. Un cop codificades resideixen a la regió del còrtex en què la informació va ser percebuda i processada. Quan sigui necessari, o suscitada per l’emoció, aquesta memòria s’activa per a utilitzar-se com a memòria de treball.

Segons el psicoanálisis, aferrar-se a un record pot generar depressions i, en casos extrems, fins i tot una ruptura amb la realitat actual.

Els records d’un col·lectiu humà ens donen una aproximació més propera a la realitat que la pròpia història, doncs sovint es salten els fets individuals per centrar-se en els esdeveniments globals.

Des de la fenomenologia, el filòsof Paul Ricoeur també explica que el record és una imatge. Al recordar, representem un esdeveniment passat constituint una estructura comuna entre memòria i imaginació en el moment que té lloc en la nostra ment la representació d’alguna cosa absent.

Els nostres programes potencien el «Neurodesenvolupament» perquè es basen en la integració corporal mitjançant el moviment.

Els nostres programes es basen en tres branques reconegudes a nivell internacional que utilitzen la vessant educativa i la responsabilitat personal per la seva implementació:

 • BG® Brain Gym: Moviments senzills per aprendre amb tot el cervell i aconseguir l’excel·lència personal.
 • RMTi® Reflexes Primaris: Entrenament al Moviment Rítmic i Integració de Reflexes Primaris. Una porta per aconseguir ser nosaltres mateixos.
 • TFH® Toc per la Salut: La medicina tradicional xinesa a l’abast de tots per equilibrar la nostra vida.

Ajudem a resoldre dificultats de creixement i d’aprenentatge:

Els resultats de les nostres activitats han millorat la qualitat de vida de milers de persones que ens han fet arribar els seus comentaris, entre elles podem trobar les de: Nens hiper-actius, o hipo-actius, amb Dèficit d’atenció, amb diferents Síndromes (Asperger , Autisme, Down ….), amb retards o dificultats en el desenvolupament (paràlisi cerebral, NEE …), amb dificultats d’aprenentatge (parla, llenguatge, lectura, escriptura, matemàtiques ….), amb dificultats comportamentals (comportaments disruptius, agressivitat, impulsivitat ….).

Programes amb FUTUR:

Els nostres programes ofereixen formació personal i / o professional a totes aquelles persones interessades.

En els nostres cursos poden participar: Mares / Pares, Mestres-Professors-Educadors (NEE, internivells), Psicomotricistes, Esportistes, Dansa, Psicòlegs, Pedagogs, Neuròlegs, pediatres, Llevadores, Terapeutes Ocupacionales- Familiars-Salut mental, Treballadors Socials, Optometristes, PTs desenvolupament, Massatgistes, Fisioterapeutes, Osteòpates, kinesiólogos … qualsevol persona que treballi amb persones interessada en el «neurodesenvolupament» en el creixement personal

Amb els nostres cursos poden millorar la seva qualitat de vida i també completar les seves opcions professionals. Pots fer amb aquestes activitats teva nova professió:

Coach de Neurodesenvolupament «x» Moviment.

Font Wikipedia

Isabel Compan, Juliol 2018

«Brain Gym ® és una marca registrada de Breakthroughs International a la Fundació Internacional de Kinesiologia Educativa Edu-K® Brain Gym ®. Feu clic a www.braingym.org o ww.braingymspain.org  o www.kinemocions.com  per obtenir el nom d’un instructor a prop vostre. «

Propers Cursos i Activitats® : 

 • Brain Gym 101® intensiu a la Vila Olímpica, Barcelona  (25-26-27-28 de Agost de 2018)
 • RMT-1® Moviments Rítmics per a l’Enfoc, l’Organització i la Comprensió a Espinho Porto 31 Agost-1 Setembre
 • RMT-2® Moviments Rítmics per a les Emocions, la Memòria i el Comportament a Espinho Porto 1-2 Setembre
 • MBL® Blocs de Construcció de l’aprenentatge a la Vila Olímpica, Barcelona 7-8 Setembre
 • BG 107@ Dibuix Emmirallat i la Pinça d’Escriptura a la Vila Olímpica, Barcelona 7-8 Setembre
 • BG 104@ 26 moviments a la Vila Olímpica, Barcelona 15-16 Setembre
 • RMT-1® Moviments Rítmics per a l’Enfoc, l’Organització i la Comprensió a la Vila Olímpica, Barcelona 22-23 Setembre
 • RMT-2® Moviments Rítmics per a les Emocions, la Memòria i el Comportament a la Vila Olímpica, Barcelona 29-30 Setembre
 • BG 105@ Hands On a la Vila Olímpica, Barcelona 6-7 Octubre
 • BG 220@ Cercles de Visió i Higiene Visual a la Vila Olímpica, Barcelona 12-13-14 Octubre
 • RMT-3 Moviments Rítmics per a la Lectura i l’Escriptura a la Vila Olímpica, Barcelona 20-21 Octubre

Pots  consultar-los al calendari de la Web: www.kinemocions.com o apuntar-te a een@kinemocions.com.

Per a torbar cursos o un instructor reconegut de Brain Gym, TMR o TFH, feu clic als mateixos enllaços.

Articles relacionats:

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies